Home

 

Amsterdam Halve Marathon 2011

Afgelopen zondag was het dan zo ver. Dit jaar geen Dam tot Damloop en zeven heuvelenloop. Alleen maar getraind voor de halve marathon.

Na de vakantie in Kefalonia geen druppel alcohol meer gedronken, gezond gegeten en een paar kilo afgevallen. Je kan wel zeggen dat ik echt helemaal klaar was voor 21 kilometer. Ik heb er veel voor gedaan en ook veel voor gelaten.

Om 11:37 uur pak ik de trein in Hilversum en voor 12:00 uur stap ik uit bij Amsterdam Zuid. Volg iedereen met hardloopschoenen aan luidt dan het motto. Het is maar een kort stukje lopen. Aangekomen bij Sporthallen Zuid moet ik lang in de rij staan voor mijn startnummer. Ik ben blij dat ik op tijd ben. Niet zo handig geregeld vind ik. De rij staat tot achterin de sporthal als ik mijn nummer gehaald heb. Of iedereen het op tijd redt vraag ik me af.

Mijn trainingspak gaat buiten uit, startnummer wordt opgespeld. Als ik mijn spullen heb ingeleverd geniet ik in alle rust van de zon. Uit de wind is het echt heerlijk en helemaal niet koud. Zelfs in korte broek en hardloopshirt is het niet fris. Ik wandel naar de start. Wat een drukte zeg. Het is allemaal wat aan de smalle kant. Eenmaal in het startvak is er weer ruimte. Voor mezelf had ik een bepaald schema in gedachten. Vorig jaar was ik namelijk iets te snel gestart en dat wilde ik dit jaar anders doen. Op vijf kilometer rond de 28:30. Na tien kilometer ongeveer 57 minuten en na 15 kilometer wilde ik op 1:25 zitten. In gedachten heb ik mijn voorgenomen dat als ik langzaam start ik het tempo op kan voeren. 35 minuten heb ik over voor de laatste zes kilometer. Dit moet dan makkelijk lukken, denk ik vooraf.

Amsterdam Halve Marathon 2011

De start is wat vreemd. Geen grote boog waar je onder door moet zodat je weet wanneer je je stopwatch in moet drukken. Geen duidelijke markering zodat je je bewust bent wanneer je kan en moet gaan hardlopen. Heel geconcentreerd ben ik vanaf de start bezig met mijn tijd. Rustig en langzaam beginnen. Het schema dat ik vooraf in mijn hoofd heb zitten komt redelijk uit de verf. De eerste tien kilometer loop ik makkelijk weg zonder problemen. Ik begin de eerste vijf iets trager dan gepland maar kan dat met gemak goed maken in de tweede vijf kilometer. Tot en met kilometer 15 gaat het eigenlijk precies volgens plan. Maar dan wijk ik van het plan af. Althans, mijn lichaam wil niet meer meewerken aan het plan. Wederom gaat het na kilometer 15 moeilijk. Ik heb het zwaar en probeer in eerste instantie wat snelheid te minderen maar dat helpt niet. Een paar keer probeer ik aan te zetten maar het is telkens van korte duur. Rond kilometer 18 bekijk ik de tijd en trek mijn conclusie. Deze halve marathon ga ik mijn PR niet verbeteren. Ik laat het voor wat het is en loop de laatste kilometers rustig uit in een bedroevend tempo.

Amsterdam Halve Marathon 2011

Amsterdam Halve Marathon 2011

Na de finish als ik uit de mooie entourage van het Olympisch stadion gewandeld ben staan Joyce, Lone, Dick, Anke en m'n moeder mij op te wachten. Ze hebben al aan mijn gezicht bij de finish gezien dat het geen record geworden is en dat ik teleurgesteld ben. Ze zijn evengoed allemaal trots op me. Ik hang Lone mijn medaille om en we lopen verder. Droge kleren aan, ingeleverde spullen ophalen en met gierende banden naar huis. Ik kom volgend jaar terug want ik MOET en ZAL onder die twee uur komen. Helaas zijn er geen foto's gemaakt door Joyce. Heel handig heb ik de batterij van de camera opgeladen maar ben vergeten om de opgeladen batterij terug in de camera te doen.

0 - 5 kilometer 28:52 (10,4 gemiddeld)

05 - 10 kilometer 57:10 (10,5 gemiddeld cumulatief) 10,6 gemiddeld in kilometer 05 t/m 10

10 - 15 kilometer 1:24:37 (10,6 gemiddeld cumulatief) 10,9 gemiddeld in kilometer 10 t/m 15

15 - 21 kilometer 2:05:27 (10,1 gemiddeld cumulatief) 8,8 gemiddeld over de laatste 6 kilometer

Finish 2:05:27

Gemiddeld 10,091

Filmpjes

Start

Vondelpark

Finish

Groet, Bastiaan

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Tweets