ICT

Hyper-V cursus

WS 2012 Hyper-V


Aangezien ik nog vrij weinig ervaring heb met Windows Server 2012, Hyper-V en SCCM wilde ik daar graag iets meer van leren. De cursus "Server Virtualization with Windows Server Hyper-V and System Center" was ook nog toevallig in de aanbieding bij Global Knowledge.

Deze week de cursus afgerond met Hyper-V. De tegenhanger van VMware als het om virtualisatie gaat. Bij klanten kom je het steeds vaker tegen en ook worden vaak beide systemen met elkaar vergeleken. Een leerzaam weekje waarin mijn voorkeur voor VMware niet is veranderd. Er zijn een aantal zaken die Microsoft nog niet helemaal helder heeft. Voornamelijk netwerk is erg rommelig en onoverzichtelijk. Een Switch en NIC staan in hetzelfde scherm en de opbouw is volkomen onlogisch. Mijn mede cursisten, allemaal VMware mannen, hadden precies dezelfde gedachte.

Om lokale hosts te managen heb je Hyper-V manager maar hier kun je ook gelijk clusters mee maken. Voordeel wat ik ondekt heb is dat je VM's kan moven zonder dat je een managementlaag nodig hebt als vCenter. Je geeft source en destination op en de machine moved.

Het echte beheer van VM's, host en clusters doe je via SCCM Virtual Machine Manager. Deze tool integreert met alle andere Microsoft producten en werkt met de bekende Ribbon.

Een mooi weekje maar wel met een kanttekening. Zowel de training als het product zijn nog niet helemaal klaar. Er moet nog het een en ander gefinetuned worden om het als volwassen product te kunnen gebruiken. Toch zal men met de prijs in het achterhoofd dit alternatief in overweging gaan nemen. De training zelf heeft ook nog de nodige aandacht nodig. Werken met twee fysieke hosten en de relatief lange labs moet echt anders kunnen. De vrijdag zijn we alleen bezig geweest met labs en hebben we nagenoeg geen theorie gedaan. Anders zouden we het namelijk allemaal niet redden.

Mijn conclusie op Twitter:

 

Ik blijf de ontwikkelingen volgen op het gebied van Hyper-V en natuurlijk virtualisatie in het algemeen. Fijn weekend.

ICND1 en ICND2 cursus gedaan

Cisco logo

Sinds de laatste jaren bij de KvK had ik al de behoefte om wat meer te weten over netwerken. Bij storage en VMware kom je het steeds meer tegen. Je moet het totaal plaatje kunnen vormen of in ieder geval snappen.

Mijn proeftijd bij Delorentz ben ik goed doorgekomen dus het werd tijd om mijn studie budget aan te spreken. Eindelijk kon ik me eens gaan verdiepen in netwerken en Cisco in het algemeen. Ik wil mijn CCNA certificering gaan halen. Ik heb hier voor twee cursussen gevolgd bij Global Knowledge.

Deel 1, ICND1 heb ik gevolgd begin juni. Hier wordt de basis gelegd en je algemene kennis van netwerken opgekrikt. Onderwerpen als IPv6, OSI model, VLAN's en routering komen aan de orde. De eerste week werd de cursus gegeven door Harbert van Kaathoven. Duidelijk een man van de praktijk en weet de lesstof met voorbeelden levendig te maken. Na twee weken gewoon te hebben gewerkt kon ik daarna door met ICND2. Deze cursus gaat wat dieper in op de onderwerpen van ICND1. Routering op basis van OSPF en EIGRP wordt behandeld, Spanning Tree protocol en ook wat herhaling van bijvoorbeeld subnetten komt voorbij. De tweede week worden wij onderwezen door Sjoerd Velthuijs. Ook iemand met een schat aan ervaring.

Ik ben zo blij dat ik deze twee weken cursus heb mogen doen. Ik ben een hoop wijzer en vind dat het echt wat toevoegd naast mijn VMware/Storage kennis.

Op naar het examen. Testlabs, GNS3, oefenvragen en hard studeren staan de komende weken op het programma!

VCP5

vcp510

Na het uitbrengen van vSphere 5 door VMware volgt kort daarna de bijbehorende certificering. VCP5 in dit geval.

Als je het examen voor 29 februari doet en slaagt, is er geen cursus nodig à 1300 euro ex BTW. Dit geldt alleen voor mensen die in het bezit zijn van een VCP4 certificering.

Al enkele weken geleden heb ik gepland om dit examen na het avontuur te doen in Lapland. Afgelopen weekend binnen doorgebracht om te studeren voor het examen. Een zware dobber. Pittige examen stof. Met behulp van een thuislab veel kunnen oefenen omdat we bij de KvK nog versie 4.1 draaien en beperkt zijn met de enterprise licentie. Veel leuke features waar ook vragen over komen zijn alleen beschikbaar met de enterprise plus licentie.

Maandag om 08:20 uur ben ik aanwezig bij Global Knowledge in Nieuwegein. Het weekend binnen zitten en het bouwen van labs werpt zijn vruchten af. Ik slaag ruim.

Voldaan rijd ik naar mijn werk. Weer een certificering rijker.

Groet, Bastiaan

Tweets

Onlangs gelezen